Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Pierekaczewnik to tatarski pieróg, który skrywa w sobie mnóstwo pysznych składników. W ciasto zawija się same warzywa lub warzywa z dodatkiem mięsa, a następnie zapieka całość w piekarniku. Po upieczeniu ciasto jest chrupiące, a soczyste nadzienie idealnie do niego pasuje. Sprawdź ten wyjątkowy przepis na WINIARY!
Pierekaczewnik – tradycyjne tatarskie danie
Pierekaczewnik, czyli tatarski pieróg swoim wyglądem przypomina ciasto z wytrawnym farszem. To danie przygotowuje się na specjalnie okazje, np. na święta lub rodzinne uroczystości. Do dziś zjeść je można na Podlasiu, gdzie kuchnia tatarska wciąż jest obecna. Nazwa pierekaczewnik pochodzi od słowa „rozwałkowywać”, bo to właśnie dobrze rozwałkowane ciasto jest bazą i kluczem do sukcesu tej potrawy.
Jak zrobić pierekaczewnik?
Jeśli chcesz przygotować to tatarskie danie u siebie w domu to świetnie się składa, bo mamy przepis, który doskonale sprawdzi się, gdy chcesz zaimponować swoim bliskim i podać im coś zupełnie nowego. W naszym wydaniu tatarski pieróg jest wypełniony warzywnym farszem (m.in. ziemniakami, papryką, cukinią, pieczarkami, szpinakiem). Ale jeśli wolisz mięsne potrawy, z powodzeniem możesz zastąpić część warzyw mięsem (np. baraniną, wołowiną lub mięsem z indyka). Masz chęć zrobić to niezwykłe danie w swojej kuchni? Koniecznie sprawdź ten przepis.
Składniki ciasta (mąkę pszenną, jajka, oliwę, wodę, sól) umieść w misce i wyrób na gładkie, elastyczne ciasto. Przykryj folią spożywczą i odstaw, aby odpoczęło.
Cukinię i paprykę pokrój w kostkę. Suszone pomidory posiekaj. Ser pokrusz w palcach na drobne kawałki. Ziemniaki rozgnieć tłuczkiem.
Cebulę pokrój w kostkę i obsmaż na patelni, aż będzie złota. Pieczarki pokój w plasterki i dodaj do cebuli. Smaż, aż stracą na objętości i się lekko zarumienią.
Na patelnię dodaj cukinię, szpinak i paprykę. Smaż jeszcze przez ok. 3 min. Po tym czasie warzywa wymieszaj z tłuczonymi ziemniakami, bulionem WINIARY oraz przyprawami. Możesz teraz dodać również posiekane oliwki i kapary - jeśli ich używasz. Na końcu dodaj fetę oraz sól i pieprz. Wymieszaj.
Ciasto podziel na 3 części. Każdą porcje rozwałkuj cienko (jak ciasto na pierogi) w formie dużego okrągłego placka.
Gotowe placki ułóż obok siebie tak aby ¼ placka nachodziła na kolejny. Na środku placków ułoż farsz w formie długiego walca. Ciasto zawiń w rulon, pilnując, aby farsz był dobrze owinięty ciastem. Tak przygotowany rulon zwijamy w „ślimaka” i umieszczamy w tortownicy.
Gotowy pieróg smarujemy masłem i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180°C na ok 1 h i 20 min.
Upieczony pierekaczewnik podawaj np. z sosem tatarskim WINIARY.